Fotografie met de Microscoop

Na lang zoeken en proberen heb ik eindelijk de beste combinatie gevonden om foto's te maken met de Optika 500TDK microscoop. Op de 2e hands markt is redelijk simpel een Canon EOS 600D of 700D te vinden voor rond de 200 euro. Optika heeft inmiddels de optiek verbeterd en het nieuwe model draagt het label Optika 510DK. Daardoor is de blauwkleuring verminderd.

 

Optika levert een adapterbuis inclusief een foto oculair. Daarop past een opschroefbare T2 ring die voor elk type camera een passende bajonetvatting leverbaar is. De oplossing is subliem: 

 

 

 

 M173 Foto Oculair M699 Universeel Adapter

 

De Canon EOS 600D is een digitale spiegelreflex die via een USB kabel op de laptop an te sluiten is. De Canon EOS Utility is software fie alle instellingen vanaf de laptop kan regelen en ook de foto kan triggeren.

 

 

De Canon EOS 600D wordt geleverd met een CD-Rom en USB kabel in de doos. Dat is een uitstekende voorziening om te gebruiken in combinatie met de microscoop. Inmiddels heeft Canon ook andere modellen zoals de EOS 60D die daarvoor geschikt zijn, maar gezien de prijs/kwaliteit verhouding is dit een unieke combinatie. Andere merken leveren of geen USB connectie naar een laptop, of er moet extra voor betaald worden.

 

Is dat even simpel! Software installeren op een laptop of PC of desnoods een Mac. Steek de USB kabel op de laptop en de camera, schakel camera aan en automatisch verschijnt de melding "Canon EOS driver installed".

 

 

Dan gaat de "Camera settings / Remote shooting" oplichten en na een klik op die regel schakelt de camera in en kan de Live Shooting worden aangezet.

 

   

In de 'Preferences' kunt u de directory en filenaam opgeven hoe u de foto's wilt opslaan. Sluitertijden, filmgevoeligheden en contrastopties, zijn allemaal vanaf het menu in te stellen.

 

Klik op 'Remote Live Shooting'om vanaf het beeldscherm het nemen van foto's te activeren terwijl u op het beeldscherm alles kunt volgen.

 

Ik heb een extra batterij en een poweradapter met batterij contactblokje bij besteld via www.replacedirect.nl omdat bleek dat de batterij na een dag werken wel helemaal uitgeput is. De Optika USB camera maakt geen slechte foto's maar dit is wel heel mooi. Maar liefst 18 Megapixel en filmen in HD kwaliteit....

Ik heb geen camera's gezien in de fotohandel die zonder meerprijs remote shooting en live view leveren. Deze optie maakt het mogelijk in de behandelruimte de klanten mee te laten kijken naar hun eigen foto's. Alles via USB of zoals een klant opmerkte via de HDMI aansluiting op de HD tv.

Alle lof voor de optiek van de microscoop en ook de camera adapter. De verlichting van de donkerveld adapter is uniek, optische vergroting 1000x.

Hier volgen twee voorbeelden van het resultaat:

Onderstaande foto's moesten gereduceerd worden tot 800x600 pixels omdat de foto's anders veel te groot zijn voor de browser. Standaardformaat foto: 5184x3456 pixels

Foto1: Rode bloedcellen met Asciten

 

 

Foto 2: Symplast of Syncytium genoemd

 

Intensive Care For You | Biofysische Therapie | BioResonantie  | Zie contactpagina voor lokatie