Voeding, wat is er aan de hand?

Er is iets aan de hand met onze voeding. Ziekten zoals diabetes, overgewicht, parkinson, alzheimer en andere vertonen een hockeystick curve met een buigpunt rond 1990. Dat is op zijn zachtst gezegd een zorgelijke ontwikkeling. Nu wordt er vaak gewezen op erfelijke componenten. Maar wij hebben al duizenden jaren dezelfde genetische structuur. Een artikel in American Scientist van 2020 heeft de groei van Parkinson beschreven. Kijk naar de grafiek en trek een conclusie. Klik op het plaatje voor de link naar het artikel. Een van de conclusies is, dat boeren die met pesticides werken een veel groter risico hebben om de ziekte te krijgen. Woongebieden in de nabijheid worden bedreigd, via de lucht maar ook via het grondwater. De chemische stoffen die worden genoemd zijn: trichloorethyleen, paraquat, chloorpyrifos.

Dezelfde trend wordt door diabetes gevolgd. De amerikaanse organisatie CDC.gov (vergelijkbaar met het RIVM in NL) laat duidelijk de situatie zien. De grafiek is hier overgenomen uit hun documentatie. Klik op de illustratie om het PDF document in te zien. Onlangs is op de Duitse tv zender Arte een docu geweest over diabetes en overgewicht. Daarin werd gezegd dat gemiddeld in de VS diabetes 10% van de bevolking treft. Landen van West-Afrika inmiddels 5% en groeiende. In een specifieke stad, zoals Baltimore in de VS werd gemeld, dat in de wijken van de kleurlingen bevolking er steeds meer 'Corner Shops' kwamen die uitsluitend verpakt fabrieks voedsel aanbieden. Er is geen sprietje groen voedsel meer te krijgen. De diabetes ontwikkeling liep in die wijken tegen de 20%. Officieel wordt 14,5% toegegeven. Dat is alarmerend. Nu zouden we ons kunnen afvragen wat er precies aan de hand is.

PAS OP MET DE VOEDINGSINDUSTRIE. 

Voordat u conclusies gaat trekken, probeer de video te bekijken "What are we feeding our kids?" (2021). Op Youtube vindt je daar fragmenten van. Dr. Chris van Tulleken deed de test. Hij liet vooraf een hersenscan maken. Daarna 4 weken "ultra-pocessed foods". daaropvolgend een 2e hersenscan. Daarin bleek dat de hersenscan veranderde patronen in de verbindingen tussen de neuronen vertoonde. Dan 4 weken normaal traditioneel gekookt voedsel zonder enig fabrieksvoedsel. Als laatste de 3e hersenscan. En dat was het frappante, de wijzigingen werden niet ongedaan gemaakt door 4 weken normaal voedsel, maar de gewijzigde hersenpatronen bleken permanent. 

Een van de oorzaken kan zijn dat de wetenschappers in de industrie op zoek zijn gegaan naar smaakstoffen die als toevoeging aan fabrieksproducten worden toegevoegd. Wat kan toegevoegd zijn? Smaakversterkers zoals glutamaten zijn ook neurotransmitters. Toevoegingen met een lagere dosering dan 1 ppm (1 part per miljoen komt overeen met een verdunning van een D6 uit de homeopathie) behoeven niet op het produkt label te worden vermeld. Waarom voegen ze die dan toch toe? Omdat ze werken. En homeopathie zou niet kunnen werken vanwege de sterke verdunningen? Zo raken we verslaafd aan de smaken van de producten. Kassa. De belangrijkste tip is dus: maak uw eigen recepten met gewone kruiden, NIET met een kruidenMIX uit de fabriek. Uit de video bleek verder dat diabetes en overgewicht een sterke samenhang vertoonden in combinatie met ultra-proceesed food. Bestudeer de labels van voedselprodukten en zoek de ingredienten op via Google.

Gebruik geen 'Light' produkten

Zoet verkoopt. Zogenaamde Light produkten helpen u echt niet. Ze kunnen hooguit uw stofwisseling ontregelen. Als het gaat om suikerarme produkten, dan wordt uw insuline response juist ontregeld. Normaal bevatten suikerarme produkten inderdaad minder suiker. Kunstmatige zoetstoffen prikkelen de hersenen om insuline aan te maken om de te verwachten suiker inname tegemoet te komen. Dat wordt de pre-insuline response (PIR) genoemd. Er komt echter geen suiker. Dat veroorzaakt een eetbui ter compensatie. Ook het tekort aan suiker wordt vaak door de fabrikant gecompenseerd met extra vet of extra koolhydraten. Netto kunt u dus alleen maar extra kilo's aankomen in plaats van afvallen. Een verhoogde insulinespiegel verhoogt de lichaamseigen vetproduktie.

Kijk uit met frisdranken. Iemand wilde graag afvallen. Haar werd gevraagd om 2 weken serieus op te schrijven wat er precies gegeten en gedronken werd. Toen bleek uit de notieties dat er per dag 1 a 2 LITER Coca-Cola werd gedronken. Na overschakelen op kruidenthee kreeg ze in een half jaar een prima figuur. Gaat het om 'vet-arme' produkten, dan zitten er weer meer koolhydraten in. Wordt er geadverteerd met 'koolhydraat-arm' dan zitten er weer veel vetten in.  Zo hebben ze je altijd bij de neus.

Sinds 1980 is er een hausse in dit soort produkten, omdat sinds die tijd een slank lichaam en een bruine huid gezien wordt als ideaal. De gezondheids trend wordt dus misbruikt om zogenaamd 'gezonde' dieet-repen en andere fantasie produkten te vermarkten. Recente onderzoekingen tonen aan dat er een relatie bestaat tussen de toename van diabetes en Alzheimer: beide worden o.a. veroorzaakt door een hoge insulinespiegel, waarop het lichaam reageert met insulineresistentie. Vermijd dus produkten die een combinatie hebben van zout, zoet EN vet.

Ga bewegen

Hoewel deze tip op het eerste gezicht niets met voeding te maken lijkt te hebben, heeft deze tip wel degelijk gevolgen voor de opname van de voeding. Wanneer iemand weinig beweging heeft, is het bijna niet mogelijk om de voeding zo naar beneden te stellen dat de balans bereikt wordt tussen inname en verbranding. Er blijft dan altijd een overschot in de voeding en dat wordt in vetcellen opgeslagen. Welke sport is het beste om te beoefenen? Fitness. Trainen met gewichten verbetert de spierkracht. Spiercellen zijn de grootste afnemers van energie. Wanneer de spieren zwaarder worden, heeft dat tot gevolg dat de verbranding toeneemt. Bovendien heeft trainen met gewichten een versterking van het bot tot gevolg door het 'piezo-electrisch effekt'. Dit effekt ontstaat bij buiging en levert een electrische stroom. weliswaar gering, maar effektief.

Zelfs wanneer uw gewicht op de weegschaal gelijkblijft, dan zult u op den duur bemerken dat de zuurstofvoorziening beter wordt, uw conditie toeneemt en dat uw figuur erop vooruit gaat. Vet maakt plaats voor spier. Er is zelfs vastgesteld dat diabetici voordeel hebben bij krachttraining. Ze krijgen betere glucosewaarden en kunnen vaak met minder medicatie toe. Informeer hierover bij uw huisarts. Een bijkomend effekt is dat het gevoel van voldoening na afloopvan de training uw zelfvertrouwen verhoogt.

Een van de therapeuten die al meer dan 30 jaar een praktijk heeft vertelde: "Patienten zouden met hun therapie moeten meewerken door te sporten. Wie niet aan beweging doet vertraagt zijn genezingsproces." De mate van sport moet passend zijn bij wat de persoon fysiek aan kan. Wanneer intensieve sessies in de sportschool nog te zwaar zijn, kan begonnen worden met een half uur een stevige wandeling per dag. Daarna geleidelijk de inspanning verhogen.

Doe een kuur met biologische wortelen

De wortelkuur duurt 2, max 3 dagen. U eet alleen wortels, rauw of gekookt. U drinkt tijdens deze dagen alleen water of het kookvocht van de wortels. Neem alleen biologische wortels en eet er zoveel u wilt. Daarna hervat u gewoon uw normale eetpatroon. Tot onze verbazing bleek bij testen van deze kuur de buikomvang af te nemen. U kunt dit maandelijks herhalen. Wilt u meer afvallen, herhaal dit dan elke 14 dagen. Vaker niet. Bij de bloedtests onder microscoop zagen de witte bloedcellen er beter uit en waren ook veel bewegelijker. Uw afweersysteem krijgt dus ook een oppepper. Kennelijk heeft uw lichaam af en toe een pauze nodig om de rommel op te kunnen ruimen die andere produkten achtergelaten hebben. Ook intermitterend vasten heeft voordelen. Een daarvan is dat de vastenperiode te kort is om gewenning te veroorzaken wat een jo-jo effect zou kunnen hebben. De consumentenbond geeft meer informatie over intermitterend vasten.

Neem een waterkoker van glas

Wanneer u een waterkoker heeft met een plastic wand, houdt dan uw neus eens boven het water na het koken. De plastic walm komt je tegemoet. Plastics hebben een oestrogeen-achtige werking en wij zijn daar gevoelig voor. Er zijn waterkokers in de handel (Blokker) die een glazen wand en stalen bodem hebben en de thee zal u zeker beter smaken.


Detoxen

Wikipedia

Door alle toxines die we binnenkrijgen, hebben we een extra hulp nodig om te detoxen in de natuur. Zuinig omgaan met ons lichaam is een eerste stap.

1. Weinig alkohol, weinig suikers, geheel vermijden van kunstmatige zoetstoffen, stoppen met tabak en vermijden van 'ultra-processed voedsel'. E-nummers raadplegen. Teksten van de produktlabels bestuderen. Als u de namen van de ingredienten niet kunt lezen of niet kunt uitspreken: niet kopen.

2. het gebruik van extra groenten. De World Health Organisation (WHO) geeft zelfs de algemene aanbeveling om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. Sinds die opmerking door ons is gezien, gebruiken we weer de weegschaal voor de groenten. Groenten, liefst vers, hebben een balancerende werking op de darmflora. Onderzoek met identieke tweelingen wees uit dat het verschil t bij overgewicht werd bepaald door het aantal bacteriestammen, niet door de genetische aanleg.


Literatuur


Contact


Home